Mitä Rosen-terapia on?

Rosen-metodi on kehoterapian muoto, jonka kehitti fysioterapeutti Marion Rosen (1914-2012).

Rosen-terapeutti keskittyy työssään kehon lihasjännityksiin, mutta on niiden kautta yhteydessä asiakkaan koko olemuksen kanssa. Keho ja mieli ovat yhtä, ja pääsevät hoidon aikana vuoropuheluun.

Rosen-kosketus on lempeää ja rauhallista. Hoito perustuu kontaktiin ja tehdään mieluiten paljaalle iholle.

Rosen-terapeutin kosketus ja puhe auttavat asiakasta tiedostamaan lihasjännityksiään. Kroonisissa lihasjännityksissä kannamme tunteita ja kokemuksia, joille ei syystä tai toisesta ole ollut elämässämme tilaa.

Rosen-terapeutti ei “availe jumeja”, vaan hoito hoidolta asiakas oppii itse päästämään jännityksistään irti. Tähän tarvitaan riittävä turvan kokemus. Siksi on tärkeää löytää juuri itselle sopivan tuntuinen hoitaja. Oikeankin ihmisen kanssa luottamuksen syntyminen voi viedä aikaa.

Keho ei valehtele. Kohdatessamme itseämme kehon viestien kautta tavoitamme oman totuutemme siitä, mitä elämämme on ollut ja mitä toivoisimme siitä vielä tulevan.

Rosen-terapeutti Anna Krogerus

Kuva: Jannamari Palo

Rosenista on apua sinulle mikäli:

  • Sinulla on jännityksiä ja kipuja kehossa.

  • Tunnistat ongelmasi ja olet tehnyt psyykkistä työtä, mutta et löydä keinoja tai voimavaroja muutokseen.

  • Omien tunteiden tunnistaminen on sinulle vaikeaa.

  • Tunnet kehovihaa tai häpeää omasta olemuksestasi tai kehosi on sinulle vieras ja hahmoton.

  • Haluat lisätä itsetuntemustasi ja vapautua menneisyyden taakoista.

  • Haluat oppia suhtautumaan itseesi (ja toisiin) hyväksyvämmin ja myötätuntoisemmin.

  • Haluat hengittää vapaammin, löytää luovuutesi ja rohkeutta elää oman näköistä elämää.

Mitä voit odottaa
Rosen-terapiasta kanssani

  • Kohtaan sinut kiireettömästi ja kunnioitan rajojasi.

  • Käytän kosketuksen lisäksi hoidon aikana myös puhetta. Sen avulla kerron sinulle, mitä kehosi kertoo minulle. Huom! Sinulla on aina oikeus myös hiljaisuuteen.

  • Et voi suorittaa, etkä epäonnistua.

  • Saat hellittää ja hengittää.

  • Kaikki mitä vastaanotolla kerrot itsestäsi sanoin tai sanoitta on luottamuksellista.

  • Jos koet hoidon aikana jotain epämiellyttävää, sinulla on aina oikeus ilmaista myös se.

  • Huolehdimme yhdessä siitä, että kokemuksesi hoidosta on hyvä ja turvallinen.

  • Vaikka kosketus on arkinen asia, moni ei ole koskaan kokenut pyyteetöntä ja läsnäolevaa kosketusta.

  • Kosketuksen voima voi yllättää. Se voi avata ja muuttaa meitä paljon.

Mitä asiakkaat ovat sanoneet

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

  • Rosen-hoito kestää kokonaisuudessaan noin tunnin ajan.

    Hoitoon tullessa pyydän asiakasta riisumaan vaatteita sen verran kuin hänestä tuntuu mukavalta, mielellään alusvaatteisilleen, jotta näen kehon reaktiot mahdollisimman hyvin hoidon aikana ja voin työskennellä ihokontaktissa.

    Mikäli riisuminen ja vähissä vaatteissa oleminen tuntuu asiakkaasta epämukavalta ajatukselta, vaatteet voi myös pitää päällä. Tärkeintä on, että asiakkaalla säilyy hyvä ja turvallinen olo, eikä hän ylitä omia rajojaan. Kiristävät vaatteet, korut, kellot yms., mikä voisi hoidon aikana alkaa häiritä, kannattaa kuitenkin ottaa pois. Tuon tämän kaiken esiin myös tavatessamme ensi kertaa.

    Palelemista hoidon aikana ei tarvitse pelätä. Asiakas on lakanan ja tarvittaessa lisäpeittojen alla. Paljaana on vain se alue, jonka kanssa kulloinkin työskentelen. Toki jotkut lämminverisemmät asiakkaat toivovat peittoja samantien pois, ja silloin tehdään niin. Asiakas päättää!

    On hyvin tärkeää, että asiakas huolehtii itsestään pienissäkin asioissa Rosen-hoidossa käydessään. Rohkaisen asiakasta aina siihen. Kesken hoidon saa käydä vessassa tai juomassa, jos siihen tulee tarve. Omista tarpeista huolehtimisessa ei ole mitään noloa! Päinvastoin.

    Ensimmäisellä hoitokerralla kysyn asiakkaalta hoidon alussa perusasioita hänen terveydentilastaan, kuten mahdolliset lääkitykset ja krooniset sairaudet. Minua kiinnostaa myös se, mikä sai hänet varaamaan hoidon juuri nyt.

    Puhelin asiakkaan on hyvä laittaa hoidon ajaksi äänettömälle, mikäli se on mukana.

    Sitten onkin aika aloittaa hoito.

    Hoidon aluksi asiakas tulee pöydälle vatsalleen.

    Tarpeen mukaan säädämme asiakkaan niskan asentoa sopivaksi tyynyjen avulla.

    Rosen-hoidoissa ei tavallisesti käytetä hierontapöydän hengitysaukkoa, koska Rosen-terapeutille on tärkeää nähdä myös asiakkaan kasvoilla tapahtuvat asiat, ilmeet ja niiden muutokset. Mikäli kaularangan alueella on kulumia tai muuta erityistä ongelmaa, tästä voidaan tietenkin poiketa.

    On myös tärkeää kertoa Rosen-terapeutille, mikäli omassa kehossa on alueita, joihin et toivo hoitajan lainkaan koskettavan. Intiimialueilla, esim. lantionpohjan lihakset, emme Rosen-terapiassa työskentele.

    Annan asiakkaalle hoidon alussa aikaa laskeutua omaan oloonsa ja tottua kosketukseeni. Yleensä tässä vaiheessa kysyn myös, onko asiakkaalla jotakin erityistä kehossa meneillään juuri nyt: kipuja, kireyttä tai muuta, mistä minun olisi hyvä olla tietoinen.

    Käyn asiakkaan kehon läpi rauhallisesti käsilläni kuunnellen. Kun aloitan varsinaisen työskentelyn, lasken lakanaa ja tulen kämmenilläni ihokontaktiin asiakkaan kanssa alueella, jolla työskentelen.

    Puhe on osa hoitoa. Pyydänkin asiakasta kertomaan minulle asioista, joita hänessä hoidon aikana tapahtuu myös sanoin. Olivat reaktiot sitten kehon tuntemuksia, tunteita tai mieleen pulpahtavia kuvia tai oivalluksia, se mikä tapahtuu juuri nyt, on hoidon kannalta olennaista ilmaista.

    Asiakkaalla on kuitenkin aina oikeus myös hiljaisuuteen. Usein puhetta tärkeämpää on vain kuunnella omaa sisintään. Jakamisen aika voi tulla myöhemmin hoidon jatkuessa.

    Hoidon aikana käydään tavallisesti useamman kerran syvemmällä omassa sisäisessä kokemisessa ja tullaan taas pintaan, ja silloin on enemmän tilaa puheelle. Se on vähän kuin hylkeen hengitystä. :)

    Hoidon aikana työskentelen lihasjännityksien kanssa niitä kevyesti painellen. En koskaan käytä enempää voimaa kuin lihas käyttää jännityksen ylläpitämiseen. Tarkoitus on tiedostaa jännityksiä asiakkaalle, ei manipuloida niitä auki. Kun asiakas on valmis päästämään jännityksestä irti, se tapahtuu itsestään. Tällöin saattaa purkautua myös tunteita tai mieleen nousta joitakin pois painettuja kokemuksia.

    Noin hoidon puolivälissä pyydän asiakasta kääntymään selälleen. Näin pääsen työskentelemään asiakkaan pallean alueella sekä niskan ja rintakehän alueella paremmin.

    Hoidon aikana työskentelyäni ohjaavat asiakkaan kehon antamat viestit. Huomioin toki kohdat, joissa asiakas esim. tiedostaa kipua tai kireyttä, mutta avautuminen ei välttämättä tapahdu juuri niiden kohtien kautta. Asiakkaan hengitys ja muut kehon reaktiot ovat minulle tärkeimmät oppaat hoidon aikana. Sanatkin ovat tärkeitä, mutta tulevat vasta toisena.

    Muutamaa minuuttia ennen hoidon päättymistä kerron, että yhteinen aikamme on tällä erää päättymässä. Meillä on vielä aikaa päättää hoito levollisesti ennen kuin otan käteni pois asiakkaan keholta.

    Asiakkaan on hyvä vielä hetki levätä omassa olossaan ennen kuin hän nousee ylös. Tuon tämän esiin jokaisella hoitokerralla. Kiirettä ei ole.

    Hoidon jälkeen asiakkaassa saattaa vielä tapahtua paljon. Joskus tunteita purkautuu tai ihminen voi tehdä oivalluksia itsestään. Hoidon jäsentyminen omassa mielessä ja kehossa vie aikaa. Suosittelen vähintään parin tunnin varaamista hoidon jälkeen vain omalle itselle. Hoitokokemuksesta menettää osan, jos kiirehtii suoraan töihin tai läheisten tarpeista huolehtimaan.

  • Rosen-hoito on ennen muuta kosketuksen kautta tapahtuva hoito.

    Rosen-hoidon voi toteuttaa myös kokonaan ilman puhetta.

    Hoidon kehittänyt fysioterapeutti Marion Rosen kuitenkin havaitsi, että asiakkaat, jotka myös puhuivat hoidoissa, saivat apua ongelmiinsa nopeammin ja syvällisemmin.

    Sanotaankin, että puhe on Rosen-terapeutin “kolmas käsi”.

    Sanalla voi koskettaa ihmisen sisintä.

    Puheen avulla kerron asiakkaalle sen, mitä hänen kehonsa kertoo minulle.

    Kerron aina, jos asiakkaan keho reagoi selvästi johonkin, mitä sanon.

    Saatan myös keskeyttää asiakkaan puhetulvan, kun huomaan hänen kehonsa reagoivan johonkin, mitä hän itse sanoo.

    Haluan kuulla, mitä asiakkaani sanoo, mutta vielä enemmän haluan pysäyttää hänet kuulemaan oman kehonsa hiljaiset viestit.

    Puheen säännöt ovat hieman erilaiset Rosen-pöydällä kuin kahvipöytäkeskustelussa. Pyrimme puheellakin ennen muuta antamaan asiakkaan keholle tilaa puhua. Siksi asiakkaan ei ole välttämätöntä vastata kysymyksiini sanoilla. Myös hänen kehonsa vastaa.

    Olemme hoidon ajan asiakkaan kanssa kuin yhteisellä matkalla. Se, että asiakas kertoo myös sanojen avulla jotain siitä, mitä hänessä hoidon aikana tapahtuu, auttaa minua pysymään samalla kartalla hänen kanssaan. Tärkeää on se, mitä tapahtuu tässä hetkessä, juuri nyt.

    Asiakkaalla on aina oikeus myös hiljaisuuteen.

    Hän saa myös pyytää minua olemaan hiljaa.

    Jos asiakas kokee hoidon aikana jotain epämiellyttävää, hänellä on aina oikeus ilmaista se.

    Jos asiakas ei halua jatkaa hoitoa, hänellä on oikeus ilmaista myös se.

    Asiakas ei ole pöydällä minua varten vaan itseään varten.

    Rosen-hoito on aina parasta saada omalla äidinkielellä. Oman äidinkielemme sanat herättävät meissä eniten tunteita, ja Rosenissa on pitkälle kysymys haudatuista tunteista ja kokemuksista, joille ei ole ollut tilaa elämässämme. Juuri niitä lihasjännityksemme pidättävät.

    Oman äidinkielen sanat koskettavat ihmistä syvimmältä, mutta Rosen-hoito toimii kuitenkin myös muilla kielillä kuin omalla äidinkielellä vastaanotettuna: Kosketus on jokaisen ihmisen ensimmäinen kieli ja kaikkien ihmisten ainoa yhteinen kieli.

  • Entä jos en tunne mitään?

    On hyvä huomata, että ensimmäinen Rosen-hoitokerta on aina myös tutustuminen kahden toisilleen ennestään tuntemattoman ihmisen, asiakkaan ja hoitajan, välillä.

    Vaikka Rosen-terapeuttisi olisi sinulle jostakin muusta yhteydestä tuttu ihminen, olette yhdessä hoidon ajan aivan uudella tavalla.

    Luottamuksen löytyminen voi viedä aikaa. Vaikka mieli tietää olevansa turvassa, keho ei välttämättä heti luota. Se on luonnollista ja niin tapahtuessa tarpeellista.

    Suosittelemmekin, että hoitoon ensi kertaa tullessa tai uuden Rosen-terapeutin kanssa aloittaessa vaikka aiempaa kokemusta Rosenista jo olisikin, asiakas tulisi hoitoihin kolmisen kertaa melko tiiviisti esim. viikon tai kahden viikon välein. Tällöin asiakas huomaa, miten hoitokerrat voivat poiketa toisistaan, ja mitä kehollisen luottamuksen syveneminen voi hänen kohdallaan mahdollistaa.

    Alkujakson jälkeen asiakas tulee hoitoihin oman tarpeensa mukaan, silloin kun haluaa.

    Omien jännitysten kanssa työskenteleminen saattaa tuntua ajoittain myös hyvin turhauttavalta.

    Joskus hoidosta lähtee kipeämpi ihminen kuin sinne tuli, koska jännitykset ovat tiedostuneet eivätkä vielä purkautuneet. Se kuuluu asiaan.

    On tärkeää muistaa, että lihasjännitykset ovat puolellamme. Ne ovat suojelleet meitä ja auttaneet meitä selviytymään ylivoimaisiksi kokemissamme tilanteissa.

    Jokainen keho vapautuu omassa tahdissaan, tarkoituksenmukaisesti ja yksilöllisesti. Kukaan ei voi kertoa etukäteen, millaisia mutkia juuri sinun polkusi tulee tekemään ja millaisiin esteisiin tulemme törmäämään.

    Eräitten asiakkaitteni kanssa työskentelin vuosia ennen kuin tunteet alkoivat tulla hoitoihin mukaan. He kokivat kehon tuntemusten havainnoin ja kehon kautta tavoittamiensa uusien oivallusten lisäävän itsetuntemustaan ja hyvinvointiaan. Heistä tuntui hyvältä, että heitä hoidettiin kosketuksella. Kun tunteet sitten pääsivät pintaan, asiakkaani olivat valmiita vastaanottamaan ne.

    Itsekään en ensi käynneillä Rosen-terapiassa tuntenut paljoa. Silti tiesin heti löytäneeni etsimäni. Juuri näin halusin tulla kohdatuksi ja myös kohdata muita.

    Tunteet tulevat jos tulevat ja sitten kun tulevat. Minkäänlainen pakottaminen, painostaminen tai suorittaminen eivät kuulu Rosen-hoitoon.

    Usein olemme itse itsemme ankarimpia tuomareita ja hoputtajia. Marion Rosen sanoi: “Läsnäolo on sitä, että lakkaamme tuomitsemasta itseämme.” Se tarkoittaa toisin sanoen, että sallimme sen, mikä itsessämme on totta juuri nyt. Joskus totta on se, että emme voi luottaa tai tuntea mitään. Voimme kuitenkin olla myötätuntoisesti yhdessä myös sen kokemuksen äärellä.

    Pikkuhiljaa Rosen-terapeutin kosketus auttaa asiakasta tavoittamaan lisää myötätuntoa itseään kohtaan. Silloin myös tunteet alkavat yleensä nousta esiin.

    Rosen-terapeutin läsnäoleva ja pyyteetön kosketus tekee aina hyvää. Se rauhoittaa hermostoamme ja saa oksitosiinin, kehomme oman hyvänolon ja yhteyden hormonin, virtaamaan.

    Rentoutuminen voi jo itsessään olla hyvin arvokasta. Joskus se, että sallii itsensä rentoutua toisen käsissä, voi olla kokemuksena suorastaan vallankumouksellinen.

    Entä jos tunnen liikaa?

    Rosen-hoito perustuu kontaktiin. Rosen-terapeutin ammattitaitoon kuuluu huolehtia siitä, että yhteys asiakkaan kanssa säilyy läpi hoidon.

    Mikäli asiakas ajautuu niin syvälle tunteeseen, että kontakti tuntuu katoavan, terapeutti kutsuu asiakkaan takaisin yhteyteen kanssaan tai tarpeen vaatiessa (esim. hyperventilaatio tms. hyvin voimakas reaktio) keskeyttää hoidon lempeästi mutta päättäväisesti, ja auttaa asiakasta maadoittumaan ja löytämään takaisin turvalliseen olotilaan tässä hetkessä.

    Emme hyödy siitä, että traumaattisen tilanteen aiheuttamat valtavat tunteet uusiutuvat meissä hoidon aikana. Päinvastoin, sellainen kokemus vain vahvistaa aiempaa ikävää kokemusta.

    Meitä on vahingoittanut se, että olemme jääneet yksin ylivoimaisen tilanteen ja/tai tunteen kanssa. Siksi on äärimmäisen tärkeää kohdata tuota tunnetta hyvin hienovaraisesti, pieni pala kerrallaan ja ennen kaikkea yhdessä toisen ihmisen, tässä tapauksessa Rosen-terapeutin, kanssa.

    On hyvin harvinaista, että Rosen-hoidon joutuu keskeyttämään. Yleensä kehomme suojaa meitä eikä vapauta enempää tiedostamatonta materiaalia, kuin minkä olemme valmiita kohtaamaan. Joskus ihminen kuitenkin mielensä tasolla haluaa niin kiihkeästi vapautua jännityksistään ja tunnetaakoistaan, että ikään kuin ajaa itseään kohti hallitsematonta tunnetilaa. Joskus sellainen on voinut myös olla vaikkapa ainoa tapa saada huomiota omilta vanhemmilta. Tällöin terapeutin osaamiseen kuuluu ohjata asiakas pois tästä toimintamallista. Rosen-terapeutti ei päästä ketään “hukkumaan tunteeseensa”.

    Rosen-terapeutin ammattitaitoon kuuluu olennaisesti tunnistaa, milloin on tärkeää vain luoda turvaa ja rauhoittaa asiakkaan hermostoa, milloin asiakasta voi lempeästi haastaa kohtaamaan itseään ja avautumaan.

  • Jokainen Rosen-terapeutti on itsenäinen ammatinharjoittaja ja määrittelee hintansa.

    Oma hintani on tällä hetkellä 80e/hoito. Ensikäynti on hieman pidempi ja maksaa 95e.

    Rosen-hoidosta ei valitettavasti voi Suomessa saada Kela-korvausta.

    Terapeuttiharjoittelijoilta saa hoitoja edullisesti, ja heilläkin on jo takanaan pitkä koulutus. Rosen-harjoittelijoista eri paikkakunnilla löytyy tietoa Rosen-koulun osoitteesta: www.rosenmetodi.fi

    Varaamalla hoidon harjoittelijalta mahdollistat samalla uusien Rosen-terapeuttien valmistumista ammattiin. Rosen-terapeutin harjoitusjakso on laaja sisältäen mm. 350 itsenäistä asiakastyötä.

  • Rosen-terapeutin koulutus on pitkä ja perusteellinen.

    Jokainen ammattiin valmistunut on opiskellut alaa vähintään 4-5 vuoden aikana, useimmat pidempään.

    Opintoihin kuuluu peruskurssin jälkeen vähintään kahdeksan jatkokurssia, viikonlopputapaamisia sekä anatomian ja fysiologian opintoja ja ensiapukurssi.

    Kun kurssit on käyty, senior-opettajat arvioivat onko opiskelija valmis siirtymään harjoitusjaksolle.

    Harjoitusjaksolla käydään omissa Rosen-hoidoissa, tehdään 350 itsenäistä asiakastyötä sekä lisäksi tusinan verran näytehoitoja senior-opettajan ohjauksessa, toimitaan avustajana Rosen-kursseilla ja osallistutaan harjoitusjaksolaisten viikonlopputapaamisiin.

    Rosen-opinnot ovat hyvin kokemukselliset ja käytännönläheiset. Rosen-menetelmän oppii vain tekemällä ja vastaanottamalla hoitoja sekä katsomalla, kun itseä kokeneemmat antavat Rosen-hoitoja muille kurssilaisille.

    Teoreettista opetusta on lähinnä anatomian ja fysiologian alueelta.

    Viikonloppukursseilla perehdytään erilaisiin Rosenia sivuaviin aiheisiin mm. psykoterapian alueelta.

    Jokaisen opiskelijan opinnot ohjataan yksilöllisesti. Kaikille kahdeksan jatkokurssia ei välttämättä riitä itsenäisen harjoittelun aloittamiseen.

    Jakaminen on tärkeä osa oppimisprosessia. Jokaisella Rosen-kursseilla jaetaan omasta kokemuksesta ja oivalluksista luottamuksellisessa piirissä.

    Opintojen alkuvaiheessa opiskelijan oma prosessi ja itsetuntemuksen lisääntyminen ovat keskiössä, pikkuhiljaa huomio siirtyy yhä enemmän hoidon antamiseen ja ammatti-identiteetti alkaa muodostua.

    Oma kokemukseni oli, että jokainen kurssi ja harjoitus koulutuksen aikana tuli tarpeeseen. Kun terapeutiksi valmistumisen aika koitti, tunsin olevani ensimmäistä kertaa elämässäni “valmis valmistumaan”. Kokemuksen kautta hyväksi havaittu kurssien ja harjoitusasiakkaitten määrä toimi kohdallani.

    Työssään Rosen-terapeutin on hyvä säilyttää aloittelijan mieli. Tehdessä oppii koko ajan lisää. Siinä mielessä kukaan ei tule tässä lajissa koskaan valmiiksi, eikä tarvitsekaan!

    Rosen-terapian lisäksi Suomen Rosen-koulussa voi opiskella Rosen-liikunnan ohjaajaksi. Marion Rosen kehitti Rosen-liikunnan asiakkaittensa toiveesta ylläpitämään hoidoissa tapahtunutta avautumista ja vapautumista. Rosen-liikunnassa keskitytään oman kehon kuunteluun, nivelten liikkuvuuteen ja yhdessä liikkumisen iloon. Se sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille.

  • Huomaathan, että otan vastaan sekä Helsingissä että Porvoossa. Varasithan ajan oikealle vastaanotolle? :)

    Hoitoa ei ole hyvä varata keskelle kiireistä päivää.

    Jos sinulla on ennen hoitoa levollinen siirtymä ja mahdollisuus jo hieman laskeutua itseesi, pääsemme nopeammin asiaan.

    Joskus hoidosta kuluu yli puolet siihen, että asiakas laskee kierroksia vilkkaan työpäivän päälle. Se ei haittaa, mutta saat luultavasti enemmän irti hoidosta, jos tulet paikalle levollisella aikataululla.

    Hoidon aikana on minun työskentelyni kannalta paras, jos voit riisuuntua alusvaatteillesi. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Tärkeintä on, että tunnet olevasi turvassa ja voit rentoutua. Mahdollisten rintaliivien tulisi olla takaa aukevat, jotta selän alueella voi työskennellä esteettä.

    Vastaanotolla ennen hoitopöydälle nousemista kannattaa kaikki korut, kellot yms. esineet, jotka voivat hoidon aikana alkaa painaa tai häiritä sinua, ottaa pois. Vaatteista kannattaa riisua vähintäänkin kiristävät farkut tms. mahdollista epämukavuutta aiheuttavat vaatekappaleet.

    Aika moni on palannut vastaanotolle hakemaan unohtuneita korujaan, kelloaan tms., joten mahdollisuuksien mukaan voit jättää ne kokonaan kotiin. :)

    Hoidon jälkeen sinussa on käynnissä paljon, ja olo on usein hieman “puusta pudonnut”.

    Sinulla tulisi olla varattuna vähintään pari tuntia väljää aikaa, jotta saat tilaa hoidon jälkeisille mahdollisille tunnereaktioille ja oivalluksille tai vain hoitokerran jäsentymiseen kehossasi ja mielessäsi.

    Mikäli olet liikkeellä autolla, voi olla hyvä kävellä vaikkapa korttelin ympäri ennen kuin menet rattiin. Huomiosi on hoidon aikana kääntynyt niin voimakkaasti sisäänpäin, että on hyvä palautua hetki ennen liikenteeseen lähtöä.

    Älä riennä hoidosta suoraan töihin tai läheisten tarpeisiin vastaamaan. Silloin menetätä osan hoidon “jälkitilasta”. Joskus tärkeimmät oivallukset tapahtuvat juuri silloin. Kun tulet hoitoon, anna itsellesi kerrankin aikaa koko rahan edestä!

    Hoidon jälkeen on hyvä muistaa loppupäivän ajan juoda hieman tavallista enemmän, ja kuunnella sitä, mitä oma keho kaipaa. Se voi olla lepoa tai liikettä, läheisen lämpöä tai yksin olemisen rauhaa, tanssia tai hiljaisuutta. Anna kehollesi mahdollisuus yllättää sinut. Kuuntele itseäsi ja tee sitä mitä tarvitset, älä sitä mitä olet suunnitellut ja tottunut aina tekemään. Näin saat hoidosta enemmän irti.

    Tule sellaisena kuin olet!

  • Marion Rosen, joka kehitti Rosen-metodin, tapasi sanoa: “Keho on ihmisen elävä omaelämäkerta.”

    Mitä Marionin havainto tarkoittaa?

    Psyykkiset puolustusmekanismimme eli ne keinot, joilla olemme elämässä joutuneet selviytymään ja suojautumaan, näkyvät kehomme asennossa ja sen kroonisissa lihasjännityksissä.

    Rosen-terapeutti keskittyy työssään kehon lihasjännityksiin, kohtiin jotka eivät hengitä, mutta on niiden kautta yhteydessä asiakkaan koko olemuksen kanssa. Keho ja mieli ovat yhtä.

    Krooninen lihasjännitys on kuin portti ihmisen sisimmässä oleviin unohdettuihin tunteisiin ja kokemuksiin.

    Kun tunteille ei syystä tai toisesta ole tilaa elämässämme, joudumme pidättämään ne.

    Tunteet ovat itse asiassa kehossamme tapahtuvaa liikettä, ja lihaksia jännittämällä pidätämme tuon liikkeen tapahtumisen eli tunteen purkautumisen ulos.

    Kun itkemme tai nauramme, palleamme hyppii ja pomppii, meistä kuuluu ääntä ja pursuaa kyyneleitä. Nämä ovat isoja voimia, joitten pidättäminen on kovaa työtä, joka vie energiaa.

    Kun lihasjännitys automatisoituu, emme huomaa enää alkuperäistä tunnetta. Tunnemme vain kivun ja kireyden, joskus emme enää sitäkään. Tällaiset krooniset lihasjännitykset ovat Marion Rosenin sanoin “kuin kiviä olemuksessamme”. Olemme kadottaneet palasia itsestämme. Ja aina kun jännitämme myös hengitämme rajoittuneemmin, mikä hankaloittaa kehomme tasapainoista toimintaa.

    Lihasjännityksen ylläpitäminen vie energiaa ja saattaa aiheuttaa kipua, mutta ennen muuta se on osa sitä estettä tai muuria, joka eristää meidät aidosta itsestämme ja toisista ihmisistä.

    Rosen-kosketus on lempeää ja rauhallista. Hoito perustuu kontaktiin ja tehdään mieluiten paljaalle iholle. Tällainen kosketus vapauttaa meissä oksitosiini-hormonia, joka on kehomme oma rauhoittumisen ja yhteyden rakentamisen hormoni. Siitä esim. imettävät äidit saavat nauttia vauvansa kanssa. Hoidon aikana koko hermostomme rauhoittuu.

    Rosen-terapeutin kosketus ja puhe auttavat asiakasta tiedostamaan lihasjännityksiään.

    Rosen-terapeutti ei “availe jumeja”, vaan hoito hoidolta asiakas oppii itse päästämään jännityksistään irti. Tähän tarvitaan riittävä turvan kokemus. Siksi on tärkeää löytää juuri itselle sopivan tuntuinen hoitaja. Oikeankin ihmisen kanssa luottamuksen syntyminen voi viedä aikaa.

    Kroonisen jännityksen vapautuessa purkautuu usein pidätettyjä tunteita. Ne voivat olla hyvinkin vanhoja, jopa ylisukupolvisia, ja ne ovat aina alitajuisia.

    Kun jännityksestä oppii päästämään hoitopöydällä irti, oppii pikkuhiljaa myös havaitsemaan, missä oman elämän tilanteissa jännitys palaa takaisin, ja lopulta auttamaan itse itseään hellittämään. Vapautemme lisääntyy.

    Rosen-terapeutti kutsuu käsillään asiakkaan kohtaamaan omaa kehoaan ja pikkuhiljaa kotiutumaan sen asukkaaksi.

    Keho ei valehtele. Kohdatessamme itseämme kehon kautta tavoitamme oman totuutemme siitä, mitä elämämme on ollut, ja mitä toivoisimme siitä vielä tulevan.

    Rosen-työssä luotamme lujasti siihen, että jokaisen asiakkaamme sisällä asuu hänen voimallisin parantajansa ja viisain neuvonantajansa. Rosen-terapeutti voi olla vain kätilönä asiakkaan omaksi itsekseen vapautumisen matkalla. Emme paranna, muuta emmekä neuvo ketään.

    Kosketus on ensimmäinen asia, jonka kanssa olemme vuorovaikutuksessa, kun tulemme maailmaan.

    Aivotutkimuksen mukaan myös traumakokemuksemme tallentuvat muistin ei-kielelliselle puolelle. Sinne sanat eivät yllä.

    Kosketuksen voima tavoittaa koko olemuksemme. Se on tie sanojen ja tarinoiden tuolle puolen. Se voi murtaa vanhat uskomukset itsestämme, ja vapauttaa meidät elämään itsemme näköistä elämää tässä ja nyt.

    Vaikka kosketus on arkinen asia, moni meistä ei ole koskaan kokenut pyyteetöntä ja läsnäolevaa kosketusta. Sen voima voi yllättää. Se voi avata ja muuttaa meitä paljon.

    Rosen-terapeutti kohtaa vanhatkin asiakkaansa joka kerta kuin kohtaaminen olisi ensimmäinen.

    Asiakas saa halutessaan puhua siitä, mitä hoitojen välillä on tapahtunut tai tarpeen mukaan palata edellisten kertojen teemoihin. Terapeutti ei kuitenkaan johdattele häntä sinne.

    Se mitä viimeksi jaoitte, on jo ollutta ja mennyttä, tänään asiakkaan kehosta saattaa nousta esiin jotakin aivan muuta.

    Rosen-terapeutti pyrkii aina antamaan tilaa sille, mitä asiakas ei vielä tiedä itsestään. Hän varmistaa sen, että ei tee asiakasta rajoittavia päätelmiä omassa mielessään. Asiakkaan kaikille puolille ja kokemuksille sekä hänessä tapahtuvalle muutokselle on Rosen-vastaanotolla aina tilaa.

    Rentoutuminen on tärkeä osa Rosen-hoitoa, mutta ei sen päämäärä:

    Terapeutin läsnäolo ja kosketus antavat asiakkaalle turvaa tehdä matkaa tuntemattomille alueille itsessään. Opimme kestämään omaa kärsimystämme, saamme surra haudatut surumme, mutta ei siinä kaikki.

    Meissä jokaisessa on aarre kätkettynä, nimittäin oma, aito ytimemme. Usein olemme kadottaneet sen niin kauan sitten, ettemme enää muista, mitä oli olla minä. Meihin on jäänyt vain kaipaus. Ehkä muisto valosta, väreistä tai vapauden tunteesta...

    En koskaan unohda Rosen-kurssilla toiselta opiskelijalta saamaani hoitoa, jonka aikana aloin äkkiä tuntea jotakin todella ihanaa, pehmeää ja valoisaa, joka kumpusi syvältä sisältäni. Olin kyllä kokenut saman ennenkin, mutta ajatellut aina, että se johtui hoitajastani, hänen käsistään tai taidostaan. Tai sitten olin mielessäni kiirehtinyt liittämään ihanan oloni johonkin menneeseen tapahtumaan. Tällä kertaa kuulin sanovani:

    – Nyt tähän tulee jotain tosi ihanaa…

    Ja hetken kuluttua:

    – Se taidan olla minä!

    Tämä kokemus oman ydinitsen ihanuudesta on Rosen-menetelmän päämäärä.

    Ken on siellä saanut käydä, haluaa näyttää tienviittaa muillekin.

    Lopulta Rosen-menetelmässä on kysymys iloisesta löytöretkestä, vaikka sen vaiheet voivat olla raskaita ja järkyttää syvimpiäkin uskomuksia itsestämme ja elämästämme.

  • Rosen-metodi on ns. täydentävä hoito. Se ei ole Valviran valvomaa kuten esimerkiksi hieronta tai psykoterapia, eikä siihen näin ollen voi Suomessa saada Kelan tukea.

    Rosen-metodi on täydentävien hoitojen monimuotoisella kentällä vastuullinen toimija.

    Tästä on osoituksena mm. se, että yhä useammat psykoterapeutit ja psykiatrit lähettävät asiakkaitaan myös Rosen-terapiaan, koska ovat huomanneet näiden hyötyvän siitä.

    Terapeuteillamme on pitkä, vuosia kestävä, koulutus ja oma kansainvälinen keskusorganisaatio, Rosen Instituutti, jonka laatima eettinen ohjeistus velvoittaa jokaista Rosen-terapeuttia toimimaan työssään asiakkaan parhaaksi.

    Rosen-metodi on suojattu tuotemerkki, johon ei ole oikeutta yhdistää muita hoitotekniikoita.

    Löydät Rosen-terapeutin eettisen ohjeistuksen suomeksi Suomen Rosen-koulun sivulta osoitteesta www.rosenmetodi.fi, kohdan “Organisaatio” alta.

    Rosen Instituutille jäsenmaksunsa maksavalla Rosen-terapeutilla on kansainvälisen Rosen-logon käyttöoikeus, tunnistat vastuulliset Rosen-toimijat mm. siitä. Logon, jossa on aaltokuvio, näet myös tämän nettisivun yläosassa.

    Rosen Instituutti toimii Berkeleyssä, Marion Rosenin entisessä kotikaupungissa. Instituutin toiminnasta löydät lisää tietoa osoitteesta: www.roseninstitute.net.

    Instituutin eettinen toimikunta valvoo kaikkien Rosen-koulujen työtä. Rosen-terapeutteja koulutetaan tällä hetkellä viidessätoista (15) maassa.

    Suomessa toimii lisäksi Rosen-terapeuttien kotimainen ammattiyhdistys, Suomen Rosen-terapeutit ry, jonka eettinen toimikunta vastaa mahdollisista kotimaassa tehdyistä asiakasvalituksista. Yhdistyksen sähköinen osoite on: www.suomenrosenterapeutit.fi

  • Rosen-terapia on tarkoitettu aikuisille ihmisille, jotka kykenevät käsittelemään omia tunteitaan.

    Aikuisella tarkoitetaan tässä yhteydessä noin 25-vuotiasta henkilöä.

    Lapsia, siis alle 18-vuotiaita, ei voi lähettää Rosen-terapiaan.

    Jos hyvin nuori aikuinen tulee Rosen-vastaanotolle, Rosen-terapeutti voi oman harkintansa mukaan tukea nuorta ja auttaa häntä rentoutumaan hiukan. Sen pidemmälle ei mennä.

    Nuoren ihmisen aivot ovat vielä kehittymässä, samoin hänen selviytymiskeinonsa maailmassa. Hän tarvitsee suojauksensa.

    Rosen-terapia ei sovi henkilöille, joilla on päihdeongelma. Raittiita vuosia tulisi olla takana useampia ennen hoidon kokeilemista.

    Rosen-käsittely voi nostaa pinnalle voimakkaitakin tunteita. Jos ihminen on tottunut käyttämään päihteitä ahdistuksen ja muiden vaikeiden psyykkisten tilojen turruttamiseen, voi Rosen-hoito aiheuttaa päihteisiin uudelleen retkahtamisen riskin.

    Riippuvuuksista kärsivien läheiset sen sijaan voivat hyötyä Rosen-hoidoista paljonkin!

    Rosen-terapia ei sovi voimakkaita psyykelääkkeitä käyttäville henkilöille, joilla on esiintynyt psykooseja.

    Miedommat ns. mielialalääkkeet eivät ole Rosen-hoidon este, mutta saattavat vaikuttaa siihen, miltä hoito tuntuu. Joskus mielialalääkkeet hieman laskevat asiakkaan tunne- tai tuntoherkkyyttä. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

    Rosen-terapiaa ei suositella akuuteissa kriisitilanteissa, esim. äkillisen menetyksen tai onnettomuuteen joutumisen yhteydessä. Nämä ovat tilanteita, joissa ihminen tarvitsee suojamekanisminsa ja niiden osana lihasjännityksensä. Hoitoon voi tulla, kun pahimman kriisivaiheen yli on päästy.

    Rosen-hoitoon ei saa tulla tulehdussairauksien aikana.

    Myöskään aktiivisessa vaiheessa olevan syöpäsairauden ja syöpähoitojen aikana hoitoon ei voi tulla.

    Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella hoitoa ei suositella.

    Mikäli Rosen-terapeuttisi havaitsee hoidoissa käydessäsi, että tarvitsisit Rosenin rinnalle myös muuta hoitoa, vaikkapa psykoterapiaa, seksuaaliterapiaa tai lääkärin tutkimusta, hänellä on ammatillinen velvollisuus ilmaista se sinulle.

    Rosen sopiikin mainiosti täydentämään esimerkiksi psykoterapiaa tai fysioterapiaa.

    On tärkeää, että Rosen-vastaanotolle tuleva haluaa hoidon oma-aloitteisesti. Oma motivaatio tutustua itseensä Rosen-metodin kautta on erittäin olennainen. Tämän vuoksi en myy lahjakortteja hoitoihin. Lahjoiksi sopivat paremmin hieronnat ja erilaiset hemmotteluhoidot.

    Jos sinulla on läheinen, joka on pitkään halunnut kokeilla Rosen-terapiaa, voit tietenkin antaa hoidon myös lahjaksi. Kortin joudut kuitenkin askartelemaan itse! :)

  • Kaikkien Rosen-terapeuttien yhteinen suositus on, että asiakkaan aloittaessa hoidot tai aloittaessa hoidot uuden Rosen-terapeutin kanssa, vaikka aiempaa kokemusta menetelmästä jo olisikin, hänen tulisi ensin käydä kolmisen kertaa hoidoissa melko tiiviisti esim. 1-2 viikon välein. Alkujakson jälkeen asiakas varaa hoidon, kun tuntee tarvitsevansa sitä.

Varaa oma aikasi

Hoito tapahtuu hoitohuoneellani Porvoossa (Asentajantie 8) tai Helsingin Kruununhaassa (Oikokatu 6-8).

Annan Rosen-filosofia

“Tässä menetelmässä on kysymys muuttumisesta - ihmisestä, joka luulemme olevamme ihmiseksi joka todella olemme.”

Yllä on varmasti Marion Rosenin siteeratuin kiteytys hänen nimeään kantavasta menetelmästä. Ajattelin pitkään, että onpas aika paljon sanottu, varmaankin amerikkalaista liioittelua. Marion Rosenhan oli saksanjuutalainen, mutta joutui pakenemaan toisen maailmansodan aikaan natsien vainoja Yhdysvaltoihin, minne jäi loppuiäkseen.

Olin oppinut jo nuorena Teatterikorkeakoulussa, että näyttämöllä ihmisen asennetta ilmaisee näyttelijän asento. Rosen-menetelmän löydettyäni oivalsin, että näin on myös kaikkialla näyttämön ulkopuolella.

Kannamme jähmettyneessä kehon asennossamme  elämänasennettamme: uskomuksia itsestämme, muista ihmisistä ja maailmasta ympärillämme. Uskomuksemme ovat syntyneet kokemuksista ja ajatuksemme pyrkivät vahvistamaan uskomuksiamme, vaikka monet niistä olisivat meille tässä hetkessä haitallisia tai vähintäänkin rajoittavia. Marion Rosen kuvasi ihmisen tyypillistä suhdetta itseensä vertauskuvalla: “Meillä olisi kokonainen suuri talo käytettävissämme, mutta asumme vain pienessä eteisen nurkassa.” Hän oli hyvä vertauskuvien kanssa, tämä Marion.

Krooniset jännitystilat vievät voimia ja saattavat aiheuttaa kipua, mutta ennen muuta ovat osa sitä muuria, joka estää meitä olemasta yhteydessä omaan aitoon itseemme ja toisiin ympärillämme.

Kroonisesti jännittynyt lihas tekee koko ajan työtä, se on yksinkertaisesti unohtanut, mitä on hellittäminen. Se on unohtanut luonnollisen liikkeensä supistumisen (työn) ja laajentumisen (levon) välillä. Mikään ei mielestäni ole yhtä kaunista, kuin sellaisen lihaksen vapautuminen.

Rosen-kursseilla läsnäolevan kosketuksen voima ja turvallisen ryhmän viisaus tuntuvat saavan ihmisestä kuin ihmisestä parhaan esiin. Saan nähdä sen, mikä on herkintä, eläväisintä, väkevintä ja hauskinta heissä. Tätä ihmettä palaan yhä uudestaan katsomaan, nyt jo Rosen-peruskurssiopettajana. Mikään ei ole yhtä kaunista.

Pian viidentoista Rosen-menetelmän parissa viettämäni vuoden jälkeen en voi muuta kuin myöntyä siihen, että tämän tekstin alussa siteeraamani sanat ovat totta.

Kuljen pakolaisnaisen raivaamaa polkua yhtäaikaa ylpein ja nöyrin mielin. Tämä mentelmä on minun henkinen harjoitukseni. Rosen-polun kulkeminen on hyvin konkreettista: Taitan matkan hoitohuoneelle, laskeudun itseeni ja lasken käteni toisen ihmisen keholle, tuntemattomaan. Kohtaamme yhdessä sen, mikä on tänään mahdollista ja tarpeellista. Muuta emme voi. Emmekä tarvitse. Siinä hetkessä on aina jotakin pyhää.

Sinä olet lahja tälle maailmalle. Uskalla tulla siksi, joka jo olet. Mikään ei ole yhtä kaunista.

Kosketus on ihmisen ensimmäinen kieli.

SÄHKÖPOSTI
anna@annakrogerus.fi




Copyright 2024 © Anna Krogerus
Kaikki oikeudet pidätetään.

Design & valokuvat: Erika Lind